Misslyckat kaffe

Misslyckat kaffe

Som kaffeälskare ser du fram emot det ögonblicket när du tar den där första klunken av ett riktigt gott kaffe på morgonen. Hur sömnig du än må vara så känns det som att inget kan gå fel med denna ljuvliga kopp av godhet. Därför finns det inget mer nedslående än när du sätter läpparna på koppen och smuttar efter den där ljuvliga första slurken och det visar sig vara en riktigt dålig kopp rävgift, speciellt när du har sett fram emot morgonkoppen redan sen kvällen innan.
Känner du att ditt kaffe inte når upp till den perfektion som du önskar?
Ingen förtjänar ett dåligt morgonkaffe så här kommer fem troliga skäl till varför ditt kaffe inte smakar så bra som det skulle kunna göra, och några rekommendationer för vad du kan göra för att råda bot på det.

1 . Dina kaffebönor är för gamla.
Rostade kaffebönor oxiderar med exponering för syre, och detta leder till att de åldras och tappar smak . Vill du att dina bönor ska förbli färska och smakrika ser du till att hålla dem borta från syre, fukt, värme och ljus. Förvara bönorna i en lufttät behållare på ett svalt och torrt ställe; ett skafferi är en bra plats, men din köksbänk i direkt solljus är det definitivt inte. Även om det tar lite längre tid och om du inte redan har det; skaffa en kaffekvarn, köp hela bönor, och mal bönorna själv! Nymalet färskt kaffe smakar så mycket bättre än färdigmalet vakumkaffe. Och nej, du förvarar inte kaffet i ditt kylskåp!

2 . Dina kaffebönor rostades felaktigt.
Om ditt kaffe smakar bittert, finns en chans att dina bönor inte rostats ordentligt. Rostning är ju det förfarande som gör att vi får alla de aromatiska smaker som vi älskar från de gröna bönorna, eller råkaffet som det också kallas. Utan rostning, skulle vi inte ha kaffe. Men rostning är en konst, och det finns egentligen inget dåligt med en mörkrost, vilket är vanligt i många länder. Däremot finns det något smärtsamt med en mörkrost som rostats lite för länge. Överrostade kaffebönor kan ge en bitter eller bränd smak.
Ofta, om kaffe smakar bränt skyller många det på sin egen kaffebryggare eller att hen gjort fel vid prepareringen, men det kan i själva verket bara vara kvaliteten på bönorna. Att hitta den rätta rostningen innebär att du får experimentera lite med olika kaffesorter, böntyper och rostningsgrader för att se vad du i slutändan gillar bäst. Det finns många svenska mikrorosterier i Sverige som jobbar med ekologiskt och fullt spårbara bönor och rostar dessa till perfektion, specialkaffe när det är som bäst! Våga jämföra!

3 . Smutsig utrustning.
En smutsig franskpress, kaffebryggare eller espressomaskin kan definitivt ändra smaken på det du dricker. Tänk dig att skära vitlök med en kniv och sedan skära en frukt med samma kniv; då får du en ständig antydan av vitlökssmak på ditt mellanmål. Samma sak gäller när du brygger kaffe, så se till att alla dina redskap är väl rengjorda. Rengör direkt efter du bryggt ditt kaffe så är det dessutom enklare att rengöra.

4 . Bränt kaffe.
Du använder en elektrisk kaffebryggare och låter kannan stå på värmeplattan för länge.
Det kan vara frestande att brygga en stor kanna kaffe på morgonen och lämna den på värmeplattan en lång stund för att fylla på din kopp senare. Vill du ha en välsmakande kopp ska det drickas nybryggt. Stäng hellre av bryggaren när kaffet runnit igenom och drick direkt!
Häll heller aldrig över slutet av en kanna i det nybryggda! Detta ser man ganska ofta på restauranger eller caféer. Slutet på en sådan kanna vill ingen ha och då är det ju synd att förstöra en helt nybryggd kanna med detta rävgift!

 5 . Dålig vattenkvalitet.
Det kan verka lite för enkelt, men gott kaffe börjar med bra vatten. I Sverige får vi väldigt bra vatten ur kranarna i de flesta kommuner men om vattnet smakar alltför klorerat, kommer det självklart påverka smaken på ditt kaffe.
En bra grundregel är att när du gör kaffe, använder du ett vatten som du gladeligen dricker direkt från kranen är det OK att göra kaffe på det. Men om du filtrera ditt dricksvatten, bör du kanske filtrera ditt kaffevatten också.

Detta är några av de viktigaste sakerna som jag tror kan vara orsak till om din kopp kaffe inte smakar så bra som du önskar.

Postad av

Lämna en kommentar