Alltid roligt med fina mail från andra kaffeälskare

Det kom ett mail igår från en kund. En kaffeälskare som valt att rosta sitt kaffe själv i jakten på den perfekta koppen.

**********
Ämne: Tack för snabb leverans

... och bra grejor. (Jag köpte en Gene Cafe rostare och en Aeropress igår, vilka kom idag.) Jag har kört några rostar och det är ju helt annat än att rosta i en ojämn ugn. (Jag tog med alltihop ut på balkongen. Det är varmt nog som det är i alla fall idag oxå...) Jämn och bra rostning och bra kontroll. Nu har jag möjlighet att hitta helt rätt i rostning av olika sorter i den ändlösa jakten på den perfekta koppen kaffe... :) Gott kaffe blir det i Aeropressen också. Funderar på att köpa ett par till. Bra present om inte annat.

//Björn
**********

Tack själv Björn! Lycka till på den ändlösa jakten!

Till alla Er som köpt en Gene Cafe roaster; -dela gärna med Er av Era rostningstips, rostningsprofiler, favoritböna etc. här i bloggen för andra som också jagar den perfekta koppen kaffe!
Hur gör ni till exempel när ni kyler bönorna?

Mitt tips är att aldrig rosta mer än 200gr bönor i taget. Ju mer bönor i roastern ju svårare att få jämna batcher. Plus att livslängden på roastern blir längre!

Ha en trevlig kaffehelg!

 

Det är det här det handlar om…

Här kommer ett litet inlägg om vad det handlar om, specialkaffe och dess underbara värld!

Vi får följa med till LAMILL coffees rosteri och sedan över till koppningsrummet på Blue Bottle Coffee Co och vidare till Handsome roasters fina café downtown Los Angeles. Alla har dom ett gemensamt och det är att de brinner för det spårbara kaffets rättvisa, rättvisa att få växa, skördas, förädlas, rostas och serveras med kärlek och omtanke.
Kolla klippet här:

https://www.youtube.com/watch?v=lltlClnUdWo

Misslyckat kaffe

Som kaffeälskare ser du fram emot det ögonblicket när du tar den där första klunken av ett riktigt gott kaffe på morgonen. Hur sömnig du än må vara så känns det som att inget kan gå fel med denna ljuvliga kopp av godhet. Därför finns det inget mer nedslående än när du sätter läpparna på koppen och smuttar efter den där ljuvliga första slurken och det visar sig vara en riktigt dålig kopp rävgift, speciellt när du har sett fram emot morgonkoppen redan sen kvällen innan.
Känner du att ditt kaffe inte når upp till den perfektion som du önskar?
Ingen förtjänar ett dåligt morgonkaffe så här kommer fem troliga skäl till varför ditt kaffe inte smakar så bra som det skulle kunna göra, och några rekommendationer för vad du kan göra för att råda bot på det.

1 . Dina kaffebönor är för gamla.
Rostade kaffebönor oxiderar med exponering för syre, och detta leder till att de åldras och tappar smak . Vill du att dina bönor ska förbli färska och smakrika ser du till att hålla dem borta från syre, fukt, värme och ljus. Förvara bönorna i en lufttät behållare på ett svalt och torrt ställe; ett skafferi är en bra plats, men din köksbänk i direkt solljus är det definitivt inte. Även om det tar lite längre tid och om du inte redan har det; skaffa en kaffekvarn, köp hela bönor, och mal bönorna själv! Nymalet färskt kaffe smakar så mycket bättre än färdigmalet vakumkaffe. Och nej, du förvarar inte kaffet i ditt kylskåp!

2 . Dina kaffebönor rostades felaktigt.
Om ditt kaffe smakar bittert, finns en chans att dina bönor inte rostats ordentligt. Rostning är ju det förfarande som gör att vi får alla de aromatiska smaker som vi älskar från de gröna bönorna, eller råkaffet som det också kallas. Utan rostning, skulle vi inte ha kaffe. Men rostning är en konst, och det finns egentligen inget dåligt med en mörkrost, vilket är vanligt i många länder. Däremot finns det något smärtsamt med en mörkrost som rostats lite för länge. Överrostade kaffebönor kan ge en bitter eller bränd smak.
Ofta, om kaffe smakar bränt skyller många det på sin egen kaffebryggare eller att hen gjort fel vid prepareringen, men det kan i själva verket bara vara kvaliteten på bönorna. Att hitta den rätta rostningen innebär att du får experimentera lite med olika kaffesorter, böntyper och rostningsgrader för att se vad du i slutändan gillar bäst. Det finns många svenska mikrorosterier i Sverige som jobbar med ekologiskt och fullt spårbara bönor och rostar dessa till perfektion, specialkaffe när det är som bäst! Våga jämföra!

3 . Smutsig utrustning.
En smutsig franskpress, kaffebryggare eller espressomaskin kan definitivt ändra smaken på det du dricker. Tänk dig att skära vitlök med en kniv och sedan skära en frukt med samma kniv; då får du en ständig antydan av vitlökssmak på ditt mellanmål. Samma sak gäller när du brygger kaffe, så se till att alla dina redskap är väl rengjorda. Rengör direkt efter du bryggt ditt kaffe så är det dessutom enklare att rengöra.

4 . Bränt kaffe.
Du använder en elektrisk kaffebryggare och låter kannan stå på värmeplattan för länge.
Det kan vara frestande att brygga en stor kanna kaffe på morgonen och lämna den på värmeplattan en lång stund för att fylla på din kopp senare. Vill du ha en välsmakande kopp ska det drickas nybryggt. Stäng hellre av bryggaren när kaffet runnit igenom och drick direkt!
Häll heller aldrig över slutet av en kanna i det nybryggda! Detta ser man ganska ofta på restauranger eller caféer. Slutet på en sådan kanna vill ingen ha och då är det ju synd att förstöra en helt nybryggd kanna med detta rävgift!

 5 . Dålig vattenkvalitet.
Det kan verka lite för enkelt, men gott kaffe börjar med bra vatten. I Sverige får vi väldigt bra vatten ur kranarna i de flesta kommuner men om vattnet smakar alltför klorerat, kommer det självklart påverka smaken på ditt kaffe.
En bra grundregel är att när du gör kaffe, använder du ett vatten som du gladeligen dricker direkt från kranen är det OK att göra kaffe på det. Men om du filtrera ditt dricksvatten, bör du kanske filtrera ditt kaffevatten också.

Detta är några av de viktigaste sakerna som jag tror kan vara orsak till om din kopp kaffe inte smakar så bra som du önskar.

Rosta kaffe själv

Det finns helt enkelt inget som går upp mot nyrostat, nymalet kaffe! Tänk sen att det är du själv som rostat det. -Finns inget bättre för ditt ego!
Hur gör man då om man inte har en Gene Cafe hemmarostmaskin? Rosta i ugn!
Fördelar: Enklare än man tror, sjukt roligt och ganska billigt!
Nackdelarna är inte många men det kan bli lite rök, en del silverhinnor att sopa ur ugnen och en och annan batch som inte blir som man tänkt sig.
Nedan beskriver jag hur jag gjorde innan jag skaffade en Gene Cafe roaster. Har du fler tips och förbättringar, kommentera gärna dessa i kommentarsfältet.

Detta behövs:
1. En ugn, fördel med varmluft är en jämnare temperaturfördelning i ugnen, nackdel är att den låter mycket vilket kan bli svårt att höra första crack. Men det går att rosta med en vanlig ugn.
2. Råkaffe, gärna ekologiskt och spårbart så blir det ännu godare!
3. Ugnsplåt, gärna en patisseriplåt (sån med en massa hål i) men det går bra med en vanlig.
4. Grytlappar.
5. Träslev eller lång stekspade.
6. Durkslag, gärna två (gärna metall). Men det går bra med två vanliga skålar också.
7. Tidtagarur.
8. Papper och penna.

Dags att rosta:
* Värm ugnen till 210-240 grader Celsius. Gärna varmluft om du har detta (håll då gärna den lägre tempen). Du hittar snart en temp som passar dig, din ugn och dina bönor bäst.
* Sprid ut råkaffe på plåten.
* Sätt in plåten i ugnen.
* Sätt på köksfläkten vid behov (det kan bli rökigt och osa en del).
* Lyssna efter första "crack" (När den tunna hinnan på bönan släpper) som, beroende på typ av råkaffe och temperatur i ugnen, brukar komma någon gång mellan 3-6 minuter.
* 5 minuter efter första crack, öppna och knacka under plåten med träsleven för att få bönorna att "hoppa runt" på plåten och få en jämnare rostning. Går även bra att röra om bland bönorna men jag upplevde det som att det tog längre tid och att då för mycket värme släpptes ut.
* Stäng luckan igen och börja nu studera bönorna (ren ugnslucka underlättar) och deras färgförändringar. Vissa bönor är färdiga så fort de blivit jämnt bruna efter en tydlig första crack. Andra behöver lite mer tid, från en tydlig syrlighet av lättrosten till en mer avrundad smak och ett ökat inslag av rostade toner.
* Fortsätt att öppna och knacka under plåten var femte minut.
* Om vi inte redan tagit ut bönorna är andra "crack" mindre ljudlig och påminner mer om ett litet knastrande. Det kan vara enklare att se med ögonen när bönan hoppar till och silverhinnan "lossnar" i detta skede. Vid detta skede är rostningen definitivt klar och fortsatt rostning ökar främst tydligheten i rostkaraktären.
* Tänk på att ta ut bönorna ett par minuter innan önskad rostningsgrad då bönorna fortsätter rostas ett tag till efter man tagit dem ur ugnen.
* När du tar ut bönorna gäller det att kyla ner dem så fort som möjligt för att stoppa vidare rostning. Använd två durkslag och förflytta dig gärna utomhus för att hälla bönor från ena durkslaget till det andra. Fördelen med att vara utomhus är att lösa silverhinnor lossnar och blåser iväg med vinden. Fortsätt hälla fram och tillbaka tills bönorna går att ta i med handen och häll sedan upp dom på en plåt och sprid ut dom jämt.

Man brukar säga att man har ungefär en timme efter rostning då kaffet smakar bra, sedan bör man låta det ligga och vila till sig i några dagar innan man använder det.
En bra espresso kan vara svår att få till på pinfärskt kaffe men en riktigt god bryggkaffe kan man få till! När bönorna svalnat ordentligt mät upp bönorna (ca7gr/dl vatten) och bryggmal kaffet i kaffekvarnen. Brygg och njut ditt egenrostade specialkaffe!
Om du nu inte har druckit upp allt kaffe på en gång häller du de nyrostade bönorna på en burk men stäng inte med lock de första 12 timmarna då bönorna behöver "gasa" av sig ordentligt först. Märk gärna burken med hur länge du rostade denna batch för att underlätta att komma ihåg till nästa batch.

Lycka till med din rostning!

Spin of Hope 2014

Idag lördag 29/3 är det Spin of Hope i hela landet.
Spin of Hope är en insamling till barncancerfonden där det gäller att hålla igång en spinningcykel i tolv timmar. I Karlskrona håller Lok&Motion träningscenter i arrangemanget där Företag, föreningar och hängivna har betalt pengar för en cykel och låter personal, medlemmar och vänner trampa på för barnens skull. Alla pengar går oavkortat till barncancerfonden. För att locka ännu mer har en del företag gått in som sponsorer, både av produkter, erbjudanden och pengar. MoccaZino sponsrar stolt ett pass som börjar kl. 12.00 och är ett sk. Afropass. Vi bjuder på Afrikanskt kaffe i form av Blekinge kafferosteris Tjärörostade och deras nya Kenyan - Kangocho. Alla spinningdeltagare som kämpat väl i en timme kommer få en goodybag med sig från www.moccazino.se innehållandes ett prov på kaffe vi säljer samt en rabattkupong. Det kommer även vara en utlottning av en kaffekvarn och ett gott kaffe till en vinnare som kämpat väl denna timme.
Lok&Motion har som målsättning att samla in 50000 kr till Barncancerfonden denna dag.
Hjälp gärna "Loket" att nå sitt mål genom att gå in på gymmet och stoppa en tjuga eller fem i insamlingsbössan för barnens skull!

 

Bönor för bönor

Lördag 8/3 är det internationella kvinnodagen!
Vi kan stolt meddela att vi stödjer kampanjen Bönor för Bönor! www.bonorforbonor.se
För varje påse av Peru Café Femenino du köper av oss fram till och med den 8/3 skänker vi 15 kronor till Bönor för Bönor!
Passa nu på och köpa ditt kaffe på nätet eller sök upp ett cafe nära dig som stödjer Bönor för bönor! Läs gärna mer om detta specialkaffe här:  http://www.moccazino.se/produkt/select-origin-4/

Trailer för filmen strong coffee om kvinnorna i Café Femenino:
http://www.youtube.com/watch?v=5Ak2sqs3j7M&feature=youtu.be

#kaffe #specialkaffe #internationellakvinnodagen

 

Direct Trade, vad är det?

Vi på MoccaZino vill vara i framkant. Vi väljer därför i första hand kaffe från mikrorosterier som handlar ekologiskt och Fair Trade eller bättre, med bättre menar vi då Direct Trade. Vad är Direct Trade?

Direct Trade (DT) är en term som används av rosterier vilka strävar efter att ha ett nära samarbete med producenterna i ursprungsländerna. Det används ibland som ett alternativ till Fair Trade, där det senare bland annat kräver dyrbar certifiering.

Det finns ingen vedertagen definition av begreppet utan det är upp till varje rosteri att specificera vad just de menar. Vanligt är dock att rosterierna:

  • strävar efter att handla direkt av producenterna, alternativt så arbetar man med så få mellanhänder som möjligt.
  • besöker producenterna så ofta som möjligt.
  • strävar efter kaffe av högsta kvalitet
  • väljer producenter som värnar om såväl sin personal som miljön

De flesta specialkafferosterier använder sig av Direct Trade-principen. Inte alla använder dock den benämningen.

Källa; SSKI

Specialkaffe, vad är det?

Under ett samtal häromdagen med en bekant som jag inte träffat på ett tag, fick jag frågan om vad som är så speciellt med specialkaffe? För mig var det en självklar sak men efter att jag funderat lite på den frågan i efterhand inser jag att jag som "kaffenörd" trott att alla fattat vad skillnaden är, men att dom helt enkelt inte brytt sig om att just testa skillnaden för dom älskar kaffe mer för koffeinets skull än som jag, för smakupplevelserna.
Så vad är då specialkaffe?
" Specialkaffe är kaffe som i alla led getts de bästa förutsättningarna att bli ett kaffe med hög kvalitet, god smak och tydlig urspringskaraktär.

Ett specialkaffe:
- Har odlats och skördats under ideala förhållanden.
- Är spårbart hela vägen till ursprunget (Gård eller region).
- Har plockats för hand vid rätt mognadsgrad.
- Är sorterat för att minimera skador på bönorna.
- Har processats med största omsorg.
- Är rostat för att nå maximal karaktär."
Källa: www.specialkaffe.se

 

Lite kaffehistoria

Det är många som tror att kaffet kommer från Sydamerika eftersom det mesta kaffet idag kommer därifrån. Men faktum är att ursprunget kommer från ett område i Etiopien som heter Caffa. På bergssluttningarna där växer det faktiskt än i dag i sitt vilda tillstånd.
Man tror att det nån gång på 500-talet spred sig till Arabiska halvön och det var här man började tillsätta smak som kardemumma eller kanel och sedan kokade man en dryck på trädets frukt och blad som kallades qahwa, "det som motverkar trötthet" fritt översatt. Härifrån spred det sig upp till Turkiet och vidare både öst och västerut.
Det var först på 1200-talet som man kom på att man kunde rosta fruktens kärna, bönan.
Från Turkiet spred sig kaffet till Europa och kom till Italien runt 1600-talets början. Venedig som handlade mycket med Orienten öppnade det första europeiska kaffehuset 1645. I England öppnade första kaffehuset 1652 och 1660 fanns över 2000 kaffehus bara i London. Paris fick sitt första 1672 och Wien 1675.
1685 kom det till Göteborg, Sverige. Det sägs ha varit någon som importerade hela 500gr!
Två år senare kunde man köpa kaffe på de flesta apotek i Sverige som medicin. Kaffet var då väldigt dyrt och dracks i huvudsak av förmögna män. Kaffehandeln blev stor under denna tid och konkurrerade sedermera ut brännvinshandeln vilket inte var populärt bland dåtidens bönder.
Det har vid fem tillfällen varit kaffeförbud i Sverige 1756-1769, 1794-1796, 1799-1802 och 1817-1823.
Tack gode gud att det inte är förbjudet nu!

 

 

 

Lagret fylls på

Efter att vi förra veckan "tjuvstartade" och öppnade hemsidan har det nu också börjat komma hem varor. Kvarnar, bryggare, vågar och specialkaffe m.m. har anlänt. Mer är på väg så lagerstatus på sidan är inte hundra uppdaterat än.

Under kommande vecka kommer mer kaffe och fler tillbehör.

Facebooksidan är också "up and running", sätt pekaren på pilen i överkant på denna sida och klicka på f så hamnar du på facebooksidan, och när du väl är där kan du väl passa på att gilla den! Eller ännu bättre, dela den på din sida!